Van Gogh

Van goghFölj med oss i år i fira minnet Vincent van Gogh, som dog för 125 år sedan den 29 juli 1890. Under hela året, anordnar unika utställningar och evenemang med anknytning till temat 125 Years of Inspiration på olika platser i Nederländerna, England, Belgien och Frankrike.

Ta en titt på några av de programhöjdpunkter, med början i januari:
http://www.vangoghmuseum.nl/en/whats-on/van-gogh-year-2015/van-gogh-year-2015-international-programme

Vincent Van Gogh – Kort biografi
Vincent Van Gogh (1853-90) var en holländsk målare och expressionismens banbrytare. Han far var pastor och han föddes 1853 i staden Groot – Zundert, Nederländerna. Vincent växte upp i en religiös miljö och under hela sitt liv den begåvade konstnären lidit av låg självkänsla. Han började som biträde i en konsthandelsfirma inte för brödfödans skull utan för sin kallelse att kunna öppna andras ögon för konstens skönhet och storhet.
Van Gogh bestämde sig för att bli en målare mellan 1860 och 1880 efter att ha upplevt två tragiska romanser och misslyckade jobb som inom konstförsäljare, kontorist och predikant.

Efter att avfärdas som predikant i en belgisk gruvregion beslöt han att studera konst. Vincents tidiga holländska periods skapelser är skarpt upplysta, dystra-ton genre verk där ”potatiseatersna” (1885) är den mest kända. År 1885 flyttade Vincent till Antwerpen vid den konservativa konstakademien i Antwerpen. Det var i denna stad han upptäckte målningar av Peter Paul Rubens och köpte en omfattande samling av japanska tryck. Ett år senare reste Vincent till Paris där han var med Théo, hans bror som också var förvaltare av Goupil galleri. Vincent tog sig till Arles i södra Frankrike i hopp om att skapa en konstskola.

Hans främsta verktyg för att uttrycka sig var färgen. Van Gogh var en exceptionell konstnär. Han hade ett originellt sätt att arbeta. Han kunde rita konturerna med kol på kvällen och slutföra en målning på en dag. Han målade det han såg utan att ändra någonting, allra minst alla färger. Hans oefterhärmliga blandning av innehåll och form är emotionell, kraftfull, lyrisk rytmisk, dramatisk och fantasifull.

Förfalskningar och reproduktioner
Konstnärerna som återger hans verk använder liknande arbetsmetoder, tekniker och material som användes av Van Gogh. Dessa konstnärer har studerat färgkompositioner, material, texturer och varje enskild detalj som antogs av den store konstnären