Rysk konst

Värdet på rysk konst har ökat dramatiskt och internationellt har de större konsthandlarna som Sotheby’s avdelningar för rysk konst vars omsättning på rysk konst har ökat 10 gånger under det senaste decenniet (sedan 2003). Konsthandlarna öppnar även ryska utställningar som Christie’s som anordnar Russian Art Week och de har naturligtvis också specialister på rysk konst.

Några av de större svenska auktionshusen har följt på trenden och exempelvis Auktionsverket har specialister på rysk konst kopplade till sig. Orsaken till att priserna har stigit beror naturligtvis på alla nyrika ryssar.

Det finns även ryska auktionshus som Sovkom och du hittar brittiska auktionshus som MacDougall’s som öppnat upp i Moskva. Det är också svårt att bortse från – Sankt Petersburg och Moskva har mycket att erbjuda när det gäller konst och kultur och det är städer som imponerar med sina unika samlingar av västeuropeisk och rysk konst.

Bland konstnärer vars verk värderas högt finns bla:

  • Aleksandra Ester
  • Pjotr Kontjalovskijs
  • Konstantin Korovin
  • Filipp Maljavin
  • Nikolaj Bogdanov-Belskij
  • Nikolaj Tarchov
  • Andrej Lanskoj
  • Ivan Ajvazovskij (tsar Nikolaj I marinmålare)

Det finns en hel del förfalskningar med rysk konst och  Bukowskis konstexpert har varit involverad.

Klassiska ryska mästare

Det finns gott om klassiska ryska mästare som Viktor Vasnetsov, Konstantin Korovin, Nikolaj Roerich, Natalja Gontjarova och Lev Lagorio.

etching-0132
Missa inte:

http://russianartparis.com där vissa utvalda ryska konstnärer ställer ut 4-8 december 2013.
Bilden visar Vitaly Gubarev  “Baikal”.

Rysk avantgarde

Ryskt avantgarde tilltalar både ryska och västerländska köpare och konstnärer som Natalia Goncharova, El Lissitzky och Wassily Kandinsky har höga värderingar.

Ryska konstföremål – Fabergé

Bland ryska konstöremål finns också Fabergé som var hovleverantör till den ryska tsaren och producerade småsaker som påskägg, smycken och etuier i guld, silver, emalj och ädelstenar. Det första påskägget producerades redan 1885 på uppdrag av tsar Alexander III och därefter blev Fabergé utnämnd till hovjuvelerare. Under sovjettiden smugglades Fabergé äggen ut ur landet för försäljning men numera är de mycket attraktiva på den inhemska marknaden.

Den ryska miljardären Viktor Vekselberg köpte privat de nio mytomspunna kejserliga påskäggen från Forbes kollektion för mer än $ 100 000 000 dollar (£ 59 000 000) 2004 vilket i stort sett var startskottet för de skyhöga värderingarna på den ryska konsthandeln.

Läs mer
Art market: Records shattered as new riches fuel Russian boom

I Sverige har Uppsala auktionskammare sålt en Triptyk ikon, Fabergé för 7 125 000 kronor.