Rembrandt Harmensz Van Ryn

Rembrandt Harmensz Van Ryn var en inflytelserik holländsk målare (1606-1669) som använde starka och brokiga färger. Det finns mer än 300 verk av mästaren och det är ofta diskussioner kring hur mycket av tavlan som mästaren själv har gjort eftersom han hade en studio till sitt förfogande med andra konstnärer.

Efter 1630 förändrades hans konst och han använde mer lugna och dämpade kompositioner och gjorde samtidigt alltfler porträtt beställningar. Framförallt är det de sena målningarna som fått enorm betydelse och befäst hans position som en världens absolut främsta målare genom tiderna.

Den judiska bruden

En av Rembrandts mest fascinerande målningar var den judiska bruden som finns på Amsterdams Rijksmuseum och ska vara biblisk och lär föreställa Isaac och Rebecca.

Den judiska bruden visar kärleken och ömheten mellan ett par och konstnären har använt grova penseldrag – där han lekt med händerna som spelar en stor roll på de älskade. Det är en målning som flera hundra år senare blev beundrad av van Gogh som utropade. ”Jag skulle gärna ge tio år av mitt liv om jag kunde sitta här framför denna bild ett par veckor, med bara en skorpa torrt bröd att äta.

Rembrandt - självporträtt

Självporträtt (1669) Mauritshuis.

London

 

Porträtt av Rembrands son

Självporträtt av Rembrandt

Nationalmuseum i Stockholm

Den Helige Anastasius
Porträtt av Saskia van Uylenburgh (konstnärens första fru)
Porträtt, troligen av Hendrickje Stoffels (Rembrandts kökspiga)
Porträtt av en gammal man
Porträtt av en gammal dam
Claudius Civilis avfordrar bataverna ed att resa sig mot romarna. 
Är en av de mest kända målningarna i Sverige.