Pop konst

Pop konst (pop art) var en amerikansk rörelse med ursprung i 1960-talet, vars mest kända förespråkare utöver Andy Warhol var Richard Hamilton, Roy Lichtenstein och Tom Wesselmann.

Popkonsten i andra länder

Popkonsten blomstrade i många andra delar av världen, bland annat Tyskland med tyska popkonstnärer som Konrad Klapheck och där inriktningen inte sällan hade en politisk inriktning. Läs mer

Vad innehåller och kännetecknar popkonsten?

Popkonst innehåller iögonfallande nyanser och levande färger. Man använder moderna tekniker som ofta använts för annonser och affischer. Popkonst syftar till att sudda ut gränsen mellan vad de flesta kallar ”låg” popkultur och ”hög” konst. Pop konst rörelsen har vuxit och många nya artister och tekniker har uppstått vilket inneburit att rörelsen har förändrats allt eftersom världen förändras.

Lättillgängliga föremål såsom tallrikar, magneter, affischer och flera andra produkter hyllas idag som popkonst vars original skapades av några av de mest kända konstnärerna inom pop konsten.

Pop-konst artister

  • Andy Warhol: Tavlor kring Andy Warhol kontrolleras av ett fåtal aktörer. När han dog testamenterades många av hans tavlor till Andy Warhol Foundation i Pittsburg och stiftelsen släppte en pressrelease den 12:e november 2012 att de skulle sälja av stora delar av sitt innehav genom Christie’s. Bukowski hade på försäljning Warhols nattvarden som fick mycket publicitet och var ett av de sista verken som han gjorde.
  • Jasper Johns. amerikansk skulptör och konstnär vars verks säljs till rekordpriser
  • Keith Herring, Keith Haring Foundation
  • Roy Lichtenstein.  Roy Lichtenstein Foundation
  • Damien Hirst – en av världens rikaste levande konstnärer som har provocerande konst med döden som tema.
  • Jeff Koons, brukar räknas som världens dyraste nu levande konstnär. Han är känd för sina ballongfigurer och hans ballonghund såldes fö drygt 58 miljoner dollar. Av kritikerna kritiseras han ofta för att vara ytlig men konstköparna älskar hans verk. I sin ateljé i New York följer han i Andy Warhols fotspår och har 160 anställda som producerar verk.
  • David Choe, amerikansk graffitikonstnär som målat väggarna på Facebooks huvudkontor.
  • Richard Pettibone