Konst i Paris

Paris är en legendarisk stad och räknas som en av världens vackraste och mest romantiska städer, men det finns mycket mer att göra än att besöka Eiffeltornet och Louvren. Paris har inspirerat konstnärer, fotografier och musiker genom tiderna.

Le Louvre är som alla vet platsen för den legendariska Mona Lisa av Leonardo Da Vinci och att betrakta den lilla tavlan ger nästan en magisk känsla. Louvren är världens mest kända museum som för två hundra år sedan var en medeltida fästning. Renoveringen av torget med dess moderna glaspyramid i sin kärna tar ingenting från dess historiska magnetism och charm. Museets samlingar, sträcker sig från födelsen av de stora antika civilisationerna och framåt i tiden.

Paris ”andra” konstmuseum är Orsay Museum, som inrymt i en före detta järnvägsstation som är från 1900. Även om den permanenta samlingen är inte lika stor som Louvren finns det massor av målningar av kända konstnärer från 1848 till 1915. Detta konstmuseum är hem för verk av Renoir, Monet och Vincent Van Gogh och ett måste för alla konstälskare som besöker staden.

Det finns flera ställen i Paris som du kan besöka för att se modern konst, men det finns framförallt två museer i Paris som är både känd som det moderna konst.

Palace of Modern Art är en av de två stora ställen att gå i Paris för att se modern konst. Den moderna konstmuseet är egentligen bara en del av en mycket större palats beläget på 11 Avenue du Président Wilson, uppkallad efter den amerikanske presidenten under första världskriget Woodrow Wilson. De har en stor samling från 1900-talet med konstinriktningar som expressionism, dada, kubism och fauvismen.

Centre Pompidou (Beaubourg) har 3000 verk av moderna konstverk från hela världen och byggdes på initiativ av president Georges Pompidou där man ville skapa ett nutidstempel för konst och kultur.

Musée Picasso: Picasso-muséet är ett konstgalleri i Hôtel Salé i rue de Thorigny, i den mysiga stadsdelen Marais i Paris och museet är tillägnad Pablo Picasso. När Picasso dog gick stora delar av hans egna samling till franska staten som en del i en skatteuppgörelse och det är världens största samling.

Montmartre
I Montmarte hittar du flera museum som Musée de Montmartre som har flera kända konstnärer. Andra museum i stadsdelen är Dalimuseet – Espace Dalí.
www.daliparis.com

Suzanne Valadons och Utrillos ateljé.
www.museedemontmartre.fr

Konstguide Paris
http://www.associationdesgaleries.org/