Konststölder och konstförfalskningar

venus_miloInom den globala konstvärlden finns det omfattande stöldgods som florerar med konstvärldens stora mästare. Ofta handlar det om försäkringsbedrägerier eller att företag försöker tvätta svarta pengar. Det förekommer även storskaligt att länder plundras på deras kulturarv och klenoder. Polisen i olika länder har olika resurser och bla den Italienska polisen har avancerade metoder att komma tillrätta med stöldgods och förfalskningar.

Konststölder är inget nytt eftersom många av dagens finaste museum har tillskansats sig samlingar från kolonialtiden och som krigsbyten som idag skulle anses som kriminellt. Världens mest kända konstmuseum Louvren har mängder av konststölder exempelvis den grekiska statyn Venus av Milo.

Svenska konststölder och konstförfalskningar

I Sverige har vi naturligtvis också haft flera stölder och konstkupper.

  • En spektakulär stöld var en Matisse ”Le Jardin” som försvann från Moderna den 11:e maj 1987. Läs artikel
  • En annan spektakulär konststöld var mot Moderna i november 1993 där verk av Picasso stals och ett stileben av Braque fortfarande saknas.
  • Nationalmuseumet blev utsatt för en konstkupp år 2000 där de stal en Rembrandt och två Renoir.
  • Thielska galleriet hade inbott 2000 där Zorn och Liljefors blev bytet.

På webbplatsen stöldtipset kan man se aktuella stölder.

Stulen konst klassas som häleri

Att köpa konst som är stulen är något som kan klassas som häleri och det finns konventioner för hur museer ska handskas med stulen konst. Historiskt sett har museum köpt in konst som stals under nazisttiden och både Louvren och moderna museet har lämnat tillbaka föremål till de riktiga ägarna.

Det finns många etiska frågetecken inom konstvärlden och många ställer sig frågan vad som är mest rätt att göra. Trots lagstiftning är det inte ovanligt att museum köper in konst från dubiösa konsthandlare och som inköpare finns det sådana som säger att de handlar i god tro utan att veta om varifrån konstverken kommer. Från krigsslutet och ända in på 1990-talet såldes stulen konst utan att det ställdes för många frågor och det fanns konstsäljare som den beryktade Karl Haberstock som sålde mängder av nazikonst. Läs mer om stulen nazikonst på lootedart.

Förfalskad konst och att fastställa om ett konstverk är äkta

Det förekommer även mycket förfalskad konst som har lurat samlare och auktionshus. Konstförfalskarna använder olika metoder för att få ett konstverk att se äkta ut och vad många glömmer är att det idag finns äldre förfalskad konst som skulle kunna avslöjas med en teknisk besiktning. De vill skapa en Illusion av äkthet och då måste man ha rätt material – en målning från 1800-tal måste ha en duk från 1800-talet. De kan använda färgborttagningsmedel på en gammal tavla och utgå från. Förfalskarna arbetar ofta med att försöka skapa proveniens dvs uppgifter om ett objekts konstnär, ursprung, hemvist och tidigare ägare. Enklare förfalskningar kan tex handla om att de köpt äldre dukar och att de sätter fast klistermärken på baksidan av duken för att ge sken av äkthet.

Den första dokumenterade fallet av konststöld var 1473, när två paneler med altartavlor föreställande den yttersta domen av den holländska konstnären Hans Memling stals. Pirater tog altartavlorna till Gdansk katedralen i Polen. Numera visas tavlan på Nationalmuseum i Gdansk.

En av de mest kända konststölderna involverar den mest berömda målningen i världen och en av de mest kända konstnärerna i historien som misstänkt. På natten den 21 augusti 1911 stals Mona Lisa  från Louvren. Strax efteråt arresterades Pablo Picasso och förhördes av polisen, men han släpptes.

Det tog ungefär två år innan mysteriet löstes av polisen. Det visade sig att målningen togs av en av museets anställda Vincenzo Peruggia, som hade burit ut tavlan  gömd under sin rock – men han var inte ensam. Brottet var planerat av en ökänd bedragare, Eduardo de Valfierno som planerade att göra kopior av målningen.

Medan Yves Chaudron, konstbluffmakare, var upptagen med att skapa kopior av det berömda mästerverket var Mona Lisa fortfarande gömd i Peruggias lägenhet. Efter två år på sig hade Peruggia inte hört något från Chaudron och han försökte göra det bästa av den stulna tavlan. Så småningom blev Peruggia fänglsad av polisen när han försökte sälja målningen till en konsthandlare från Florens, Italien. Mona Lisa återfördes till Louvren 1913.

Den största konststölden i USA ägde rum på Isabella Stewart Gardner Museum. På natten den 18 mars, 1990, bröts sig en grupp tjuvar med polisuniform in i museet och tog tretton målningar vars sammanlagda värde uppskattades till omkring 300 miljoner dollar. Tjuvarna tog två målningar och verk av Rembrandt, Vermeer, Manet, Degas, Govaert Flinck, samt en fransk och en kinesisk artefakt. Än så länge har ingen av målningarna hittats och fallet är fortfarande olöst.

Världens mest kända förfalskare i nutid
En av de världens mest kända förfalskarna var Mark A. Landis som skänkte en mängd förfalskade tavlor till många av de största konstmuseerna. Landis, som nästan verkade som performance konstnär och ibland roades sig att klä ut sig till jesuitpräst, har senare ställts ut och man har samlat in alla förfalskade verken som var häppnadsväckande välgjorda. Kreativiteten hos Landis var stor och han använde tekniker som gammalt papper för att få åldersfläckar och kaffefläckar på verken.

Målningen Skriet av Edvard Munch är förmodligen den mest eftertraktade målning av konsttjuvar i historien. Det har stulits två gånger.

Varför tror ni det kan vara en äkta målning?
Man måste kunna bevisa att det är en äkta målning. För att kunna fastställa äktheten i ett konstföremål gör konstexperterna ofta en konstnärlig bedömning och en teknisk analys av objektet. Lär dig konstnärens penseldrag och de vanliga kännetecknen som man ser. Konstkännaren undersöker olika detaljer och se på kvaliten hur dokumentationen ser ut och ifall det finns luckor i proviensen.

Idag andvänds ny teknik som pigment och DNA-teknik. Det kan tex handla om hur mycket % bly som finns i en viss färg vid ett visst årtal för att avgöra äktheten i objektet. 1Kol-14 metoden används också för att tidsbestämma objekt.. Man undersöker vilka material som finns i dukarna och genom att mäta kol-14 kan man tex mäta ifall en tavla är gjord på veläng eller djurhud.

För många konstnärer kan det finnas olika intressenter exempelvis änkor eller foundation, som Pollock-Krasner Foundation, som har monopol på att fastställa objekts äktheten för en viss konstnär. De utger officiella kataloger med ”godkända” föremål och tavlor där man exempelvis kan se de exakta måtten i millimeter, signaturer, årtal mm

I Sverige tillhör konstnärer som Bengt Lindström, Bruno Liljefors, Anders Zorn, Carl Kylberg och Albin Amelin bland de mest förfalskade konstnärerna.

Att köpa tillbaka konst och stöldgods

Många föremål köps tillbaka av ägarna och det har hänt att försäkringsbolag har köpt tillbaka dyra tavlor som stulits och för dem är det bättre att betala 700 000 kronor för att få tillbaka konstföremålet än att betala 7 miljoner utbetalningar av försäkringar. Även i Sverige finns det privatpersoner som har specialiserat sig på att köpa tillbaka stulen konst.


 

Läs tips om konstförfalskningar:
Chasing Aphrodite.

The art of the con
The Most Notorious Fakes, Frauds, and Forgeries in the Art World
av Anthony M. Amore

Ruffel & Båg i guldram – att avslöja konstförfalskningar av kriminalinspektör Ragnar Bergmark och Björn Hallström professor vid Konsthögskolans institut för materialkunskap.

Kända konstspecialister och organisationer som avslöjat falsk konst:
Giammarco Cappuzzo och Pascal Cotte som har en specialkamera som kan ta bilder med 240 miljoner pixlar och gå under ytskiktet för att se kompositionen och beräkna originalverkets komposition.

Nicholas Eastaugh

International Foundation for Art Research (IFAR)

Art Loss Register – världens största databas med förlorad och stulen konst.