Konst i Amsterdam

Amsterdam är Nederländernas huvudstad och största stad och kallas ibland för Hollands Venedig. Staden har vuxit genom sjöfart och handel och fått sitt namn av den damm som på 1200-talet bygges över floden Amstel.

Genom århundradena Holland haft några av de mest kända konstnärerna som Rembrandt, Vermeer och van Gogh. Under 1900-talet har man haft Mondrian och senare Cobra-gruppen.
Det finns ett Amsterdam city card som ger dig tillgång till flera museum.

Här är några av Amsterdams största konst attraktioner:

National Museum (Rijksmuseum): Det statliga museet heter på holländska Rijksmuseum, och en samling med modern konst från Europa och Amerika. Museet innehåller konsthistoria från medeltiden och framåt. Museet öppnades 2013 efter att ha restaurerats i 10 år.

National Museum of Modern Art (Stedelijk Museum)
Stedelijk Museum är renoverat och innehåller mängder av fotografier och en av världens rikaste samlingar av modern konst
Museumplein 10, 1071 DJ Amsterdam

Van Gogh-museet
Har öppet sent kostade 17 Euro 2017
Van Gogh-museet innehåller den största samlingen av verk av Vincent Van Gogh. Du hittar mer än 200 fantastiska verk från Mästarens hand, samt 500 teckningar och 700 skrivna dokument. Tillsammans ger dessa en fantastisk inblick i hans liv och arbete.

Amstelkring Museum

Eremitaget i Amsterdam
Till utställningsyta ett av de största museerna i Amsterdam

Museum Het Rembrandt Huis (Rembrandt Huset)
Huset var hem åt mästaren i 20 år och har en imponerande samling av teckningar och målningar av den gamla mästaren såväl som andra samtida.

Greenbox Museum of Contemporary Art från Saudiarabien i Amsterdam
Korte Leidsedwaarstraat 12, 1017 RC Amsterdam

Museum of Fluorescent Art i Amsterdam
Tweede Leliedwarsstraat 5, 1015 TB Amsterdam
Detta lilla museum hedrar den amerikanska musikern Jimmi Hendrix och visar konst som skapas med fluorescerande material. Konstmuseumet har skapats av en amerikansk konstnär Nick Padalino i stadsdelen Jordaan i Amsterdam.

Amsterdam Museum
2017 visade de holländska mästare som Govert Flink Straat och Ferdinand Bolstrat som stått i Rembrandts skugga. Båda var studenter hos Rembrandt.
amsterdammuseum.nl

Tropenmuseum
Linnaeusstraat 2, Amsterdam
Innehåller 8 permanenta utställningar bland annat en stor fotoutställning.
https://tropenmuseum.nl/en

Willet-Holthuysen Museum

Museumet hittar du i en byggnad från 1687 vilket var Amsterdams gyllene era och är präglad av den förmögna familjen som en gång levde här.
https://www.willetholthuysen.nl/