Fotografier och fotokonst

CSILLA KLENYÁNSZKI
CSILLA KLENYÁNSZKI

Fotografier och screentryck som samlingsobjekt blir alltmer efterfrågat och med ökad efterfrågan stiger naturligtvis priserna.

I Sverige har vi tur som har fotografiska museet som håller hög internationell klass och även säljer visa objekt. På fotografiska så har man tex uppmärksammat David LaChapelle som är en av vår tids mest betydelsefulla konstfotografer med sina surrealistiska bilder. Andra köpvärda konstnärer är Walead Beshty och Richard Prince.

Fotokonst historia

Det finns också fotografer som blir kända först efter sin död som Vivian Maier barnsköterskan som inte kompromissade med sin konst och vars fotografier har fått mycket stor uppmärksamhet efter sin död.

En annan fotograf som fått mycket uppmärksamhet är den modernistiske Germanie Krull (1897–1985) som på senare tid betraktas som en av världens bästa fotografer.

Fotokonstnärer

Det var först under dada och surrealismen som fotografier blev accepterade som konstform och med den digitala utveckling som skett har skicklig konstfotografering börjat få det utrymme som det förtjänar.

Själv kan jag tycka att när man blandar konststilar med fotografier så händer något spännande exempelvis som i de surrealistiska fotografierna av Csilla Klenyanszki.