Florens – en gång i tiden konstens huvudstad

Florens (Italienska Firenze) som ligger i natursköna Toscana är en historisk kulturskatt med en mängd renässansskatter. Staden ligger mellan kullarna som inramar Arnos floddal. Florens var tillsammans med Genua de mäktigaste fria städerna söder om Apenninerna och en mäktig handelsstad. Till staden är den italienska konsthistorien under medeltiden och den tidigare renässansen knuten mer än till någon annan stad.

Den äldsta stadsdelen

I de sydöst ligger stadens gamla huvutorg – Piazza della Signoria med stadshuset Palazzo Vecchio som byggdes kring 1300. Vid torget hittar man också pelarhallen Loggia dei Lanzi. Bakom torget sträcker sig storhertigarnas ämbetsplats Palazzo degli Uffizi som innehåller det stora konstmuseet.

Staden har ett konstnärligt arv med mängder av platser att se med de stora mästarna inte minst världens mest kända staty David av Michelangelo och katedralen. Du kan också besöka historiska stadsdelar och torget Piazza della Signoria, vackra villor och trädgårdar som en gång ägts av den legendariska bankirfamiljen Medici.

Florens

Brunelleschis kupol (Duomo)
Brunelleschi kupol var ett arkitektoniskt mästerverk när det byggdes på 1500-talet. Du kan klättra upp i kupolen för att se på dess fantastiska fresker.

Är du gamer?
Gamers känner igen sig
Om du är en gamer kanske du har spelat Assassin’s Creed – då är det minst sagt fascinerande att gå omkring i staden och uppleva samma miljöer!

Museum

Uffizierna (Uffizi Gallery)
Uffizierna är det mest kända stället och du kan räkna med köer men det är det värt. Här kan du hitta renässansmästerverk som Botticellis Venus födelse, Michelangelos heliga familjen, och Lionardo da Vincis Bebådelsen. Lionardo var florentinare men han var mest verksam i Milano, Rom och Frankrike.

Det går att få speciella visningar och gå med curatorer bakom kulliserna när gallerierna är stängda för allmänheten. Galleriet har mästerverk och ett labb som är specialiserat på restaureringsfrågor.

Museo di Palazzo Vecchio
Piazza della Signoria, 50100 Florens, Italien

Art Gallery Studio Iguarnieri
39, Lungarno Cellini Firenze, 50122 Florens, Italien

Museo di San Marco
Museo Opificio delle Pietre Dure

Dominikanska klostret San Marco

Museo Opificio delle Pietre Dure

Casa Buonarroti
Är ett museum som är tillägnat Michelangelos liv där du kan se några av mästarens tidiga statyer. Han tillhör konsthistoriens giganter bördig från Toscana och först verksam i Florens.

Ferragamo
Här hittar du skor – butik och museeum med över 10 000 skor från Skomakaren Salvatore Ferragamo som var verksam i Hollywood.
Adress: Via Tornabuoni 14 r x
Piazza S. Trinità 5r

Webbplatser

http://www.firenzeart.com – samtidskonst