El Greco såldes för 93 miljoner kronor

Santo_Domingo_de_Guzman

Tavlan ”Santo Domingo en la oración” av Domenikos Theotokopoulos mer känd under pseudonymen El Greco såldes för 93 miljoner kronor på Sothebys i London. Den 400-åriga tavlan föreställer grundaren av Dominikorden Santo Domingo de Guzman och var ett av två verk som såldes av El Greco på auktionen ”Old Masters”. Den andra tavlan föreställde Jesus på korset som gick för 3,442,500 GBP.
9,154,500 GBP

Beräknat försäljningsvärde innan auktionen
3,000,000 – 5,000,000 GBP


Om El Greco

El Greco (1547-1614) tillhör en av konstvärldens mest omdebatterade personer och har kallats det moderna måleriets fader. Hans sista skapande går i expressionistisk riktning som ville gestalta en högre verklighet än den enbart yttre iakttagelsens. Under århundraden blev han förbisedd tills konsthistorikern Meier-Graefe ansåg honom ”stå över alla andra” och förklarade hans målning San Mauritius vara ”mänsklighetens skönaste bild.

El Greco - San Mauritius Martyrium

Bild: San Mauritius av El Greco – målningen var tänkt som en altartavla i El Escorial men föll inte Phillip II i smaken som avskedade El Greco och ersatte tavlan med en annan. Läs artikel i Telegraph om historien med tavlan

El Greco hette egentligen Domenico Theotokopuli och föddes på Kreta men begav sig till Venedig där han var elev till Tizian.

På Nationalmuseum finns ”Apostlarna Petrus och Paulus”.