Dadaismen

Cabaret Voltaire, som var ett café i Zürich som grundades 1916 av exil tyska poeten Hugo Ball, var platsen där den avantgardistiska konströrelsen som kallas dadaismen tog form. Caféet var ett centrum för musiker, konstnärer och författare som träffades och bytte idéer om konstnärlig frihet.

Dada konstnärer ansåg att deras arbete handlade om anti-konst, och hade till uppgift att engagera sin publik. Många av dem var pacifister och stridströtta veteraner från första världskriget. Men New York var också en viktig plats för rörelsen och förgrundsgestalten Marcel Duchamp använde begreppet anti-art redan 1913.

Dadaismen
Dadaisternas arbete präglades av en oförskämd, cynisk förkastande av traditionella värderingar i konsten som var en återspegling av deras besvikelse med livet. Många tillhörde den politiska vänstern och kritiska mot borgerligheten. Marcel Duchamp LHOOQ visade Mona Lisa med mustasch.

Konceptkonsten föds
Hans berömda fontän var en skulptur som föreställde en pissoar, som ställdes ut för tittarna betecknas som konst. 2004 blev Duchamps fontän framröstad som det mest inflytelserika konstverket under 1900-talet av 500 brittiska konstproffs.

Dadaismen var inte speciellt länge från 1916 till omkring 1923 men dess existens lyckades att skaka om konstvärlden och den anses vara en föregångare till surrealismen.