Brasiliansk konst – en enorm och het konstmarknad

I samband med fotbolls VM har det varit mycket Brasilien och konstmarknaden i landet har börjat utvecklas parallellt med att välståndet i landet ökar. Det finns pengar och man vill köpa tillbaka sitt kulturarv. Konstmarknaden har förändrats dramatiskt och det har publicerats böcker som beskriver São Paulo som en av ”12 global art cities of the future”.

Under 2013 var den första Brasilianska mässan ArtFair under Miami Art Week. Hauser and Wirth visade brasilianska konstnärer och konstverk upp till 1 miljon dollar. Även i Sverige har den Brasilianska ambassaden sponsrat utställningar med etablerade samtids konstnärer i Kungsträdgården i Stockholm och i Göteborg.

Tate Modern i London har haft en retroperspektiv utställning med konstnären Mira Schendel som var en av de mest inflytelserika pop-art konstnärerna i Latin Amerika. Och MoMa i New York har visat bildkonstnären Lygia Clark retrospective (hon var med och skrev det neokonkretistiska manifestet). Bland andra globala konstnärer finns Beatriz Milhazes och Laura Lima.

Går du på konstmuseet i São Paulo så kan man se brasilianska mästare som neorealistiska målaren Cândido Portinari och Di Cavalcanti.