Köpa konst i Dubai, Abu Dhabi och mellanöstern

konstvarlden Abu dhabi
konstvarlden Abu dhabi

Tidningen Konstvärlden har en artikel där de ställer den retoriska frågan om Abu Dhabi (som är Förenade Araberimatens huvudstad) blivit konstens nya Mecka. Under det senaste årtiondet har investerare och samlare köpte mer konst från mellan östern till högre priser än vid någon annan tidpunkt i historien. 

Abu Dhabi ar snabbt vuxit upp tack vare oljeindustrin och har flera skyskrapor. Staden har hundratals utställningar varje år där mycket handlar om konst, inklusive Abu Dhabi National Exhibition Centre (ADNEC) som är största mässan vid Persiska viken med ca 1,8 miljoner besökare varje år. Konst från mellanöstern det senaste decenniet har oftast handlat om Iran och Libanon men intresset har ökat för konstnärer från Saudiarabien.

Det nya intresset för islamisk konst i västvärlden har sannolikt bidragit till att priserna stigit kraftigt. Under 2011 öppnande Metropolitan Museum of Ar sina nya gallerier för konst i arabländerna och förra årets öppnandes en avdelning med islamisk konst på Louvren. Även gallerier som Edge of Arabia har betytt mycket för konsten i Mellanöstern.  a

Auktionshusen som Sothebys i Doha och Qatar och Christies i Dubai slår rutinmässigt sina försäljningsrekord. Christies konstförsäljning i Dubai har mer än fördubblat mellan 2012 och 2014.

Moderna konstnärer från mellan östern som Mahmoud Said, Abdul Hadi El-Gazzar, Ali Omar Ermes, Parviz Tanavoli och Shafic Abboud, har stigit i pris under de senaste åren.  Bland de högst värderade konstnärerna finns Abdulnasser Gharem som gjort det dyraste konstverket av en levande arabisk konstnär enligt en artikel i BBC .

Konstmuseum i Doha i Qatar

Museum i Mellanöstern investerar tungt i islamiska konstsamlingar, bland annat det statsfinansierade Museum of Islamic Art i Doha i Qatar som grundades 2008 och Guggenheim Abu Dhabi som är under konstruktion.

Konstvärlden i Dubai

Dubai satsar hårt på turism och vill bli världens mest besökta land och resan tar drygt 6 timmar från Sverige. Läs mer om Dubai.